Χρήσιμα φυτά πριν τον ύπνο – Πώς βοηθούν τα φυτά με προβλήματα ύπνου Ποιος δεν χρειάζεται έναν καλό ύπνο; Δυστυχώς, με τον ταραχώδη τρόπο ζωής του σήμερα μπορεί να είναι δύσκολο να συντονιστείτε και να ξεκουραστείτε ήρεμα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε (ή να πάρετε) για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, αλλά τα καλύτερα από αυτά είναι φυσικά. Τι πιο φυσικό από τα φυτά που σας βοηθούν να κοιμηθείτε; Βοηθούν τα φυτά με προβλήματα ύπνου και, αν ναι, ποια φυτά σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα;

Βοηθούν τα φυτά σε προβλήματα ύπνου;

Για αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βότανα για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν. Αυτά τα βότανα μπορεί να έχουν τη μορφή τσαγιού ή αρωματοθεραπείας και ναι, πολλά από αυτά τα φυτά σας βοηθούν να κοιμηθείτε.

Το χαμομήλι [1] και το βάλσαμο λεμονιού , για παράδειγμα, είναι γνωστά για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες και βρίσκουν τον δρόμο τους στα καταπραϋντικά τσάγια μέχρι σήμερα. Η λεβάντα [2] χρησιμοποιείται επίσης από καιρό ως ηρεμιστικό βότανο, αλλά τι γίνεται με άλλα φυτά που σας βοηθούν να κοιμηθείτε;

Ποια φυτά σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα;

Εκτός από πολλά βότανα, υπάρχουν και άλλα φυτά πριν τον ύπνο που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε μερικά “ZZZs”. Μερικά από τα καλύτερα φυτά για ύπνο δεν χρειάζεται να εμποτιστούν ή να αλεσθούν. Πάρτε για παράδειγμα το γιασεμί [3] . Όπως το ευχάριστο άρωμα της λεβάντας, το γιασεμί έχει καταπραϋντική επίδραση τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα. Επιπλέον, ποιος δεν λατρεύει τα υπέροχα άνθη από ροζ έως ελεφαντόδοντο;

Ένα άλλο όμορφο λουλούδι με αμβροσιακό άρωμα είναι η γαρδένια [4] . Όπως η λεβάντα και το γιασεμί, η γαρδένια χρησιμοποιείται συχνά σε άλατα μπάνιου, κεριά και άλλα προϊόντα αρωματοθεραπείας. Φαίνονται και μυρίζουν εξίσου εκπληκτικά, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο τους πλεονέκτημα. Μελέτες δείχνουν ότι η γαρδένια είναι τόσο ισχυρή όσο το βάλιο και δρα ως φυσικό ηρεμιστικό.

Τα καλύτερα φυτά για ύπνο μπορεί να είναι τα μεσαία φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι κάθε άλλο παρά μέτρια. Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα αλλά και αναπληρώνουν το οξυγόνο που μπορεί να βοηθήσει σε έναν καλύτερο ύπνο. Η αλόη βέρα είναι ένα κοινό φυτό εσωτερικού χώρου, που καλλιεργείται όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για τις φαρμακευτικές του χρήσεις. Η αλόη απελευθερώνει επίσης οξυγόνο τη νύχτα, κάτι σπάνιο, καθώς πολλά φυτά απελευθερώνουν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η αλόη είναι πολύ εύκολη στη φροντίδα.

Με ένα λιγότερο από το επιθυμητό όνομα για κάποιους, το φυτό φιδιού [5] έχει ωστόσο ιδιότητες που προκαλούν ύπνο. Όπως η αλόη, τα φυτά φιδιού εκπέμπουν οξυγόνο τη νύχτα και, μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, είναι ένα από τα 10 κορυφαία φυτά που καθαρίζουν τον αέρα.

Μια άλλη σύσταση της NASA είναι ο αγγλικός κισσός . Μειώνει τη μούχλα που μεταδίδεται στον αέρα και είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με αλλεργίες ή άσθμα. Οι μαργαρίτες ζέρμπερες , με τα χαρούμενα άνθη τους, μειώνουν επίσης τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και ενισχύουν το οξυγόνο τη νύχτα.

Πρόσθετα φυτά πριν τον ύπνο που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

Δεν χρειάζεται να κοιτάτε ψηλά και χαμηλά για τα καλύτερα φυτά που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Εάν έχετε καθόλου φυτά εσωτερικού χώρου, πιθανότατα έχετε φυτά που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου, όπως τα κρίνα της ειρήνης [6] , τα χρυσά φυτά [7] , και τα φυτά αράχνης [8] υποτίθεται ότι βοηθούν στον ύπνο. Και πάλι, καθαρίζουν τον αέρα και αναπληρώνουν το οξυγόνο ενώ φέρνουν τους εξωτερικούς χώρους.

Τα καλύτερα φυτά για ύπνο θα εξαρτηθούν επίσης από την εμπειρία σας στην κηπουρική. Εάν έχετε πράσινο αντίχειρα, τότε τα φυτά που σας βοηθούν να κοιμηθείτε αλλά προσέχετε λίγο περισσότερο, όπως η γαρδένια και η μαργαρίτα ζέρμπερα, είναι για εσάς. Αλλά αν δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε γρασίδι, δοκιμάστε κάτι πιο αλάνθαστο όπως αλόη βέρα ή φυτό φιδιού.

Φροντίδα ανεστραμμένων φυτών εσωτερικού χώρου: Μπορείτε να καλλιεργήσετε φυτά εσωτερικού χώρου ανάποδα

Εάν είστε κηπουρός, πιθανότατα έχετε ακούσει για κάθετη κηπουρική και ίσως ακόμη και να καλλιεργείτε ανάποδα . Η έλευση της ζαρντινιέρας Topsy Turvy έκανε κάτι τέτοιο αρκετά πριν από μερικά χρόνια, αλλά σήμερα οι άνθρωποι το έχουν πάει σε ένα νέο επίπεδο καλλιεργώντας όχι μόνο προϊόντα εξωτερικού χώρου αλλά και φυτά εσωτερικού χώρου ανάποδα.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην ανάποδη ανάπτυξη φυτών εσωτερικού χώρου, το σημαντικότερο από τα οποία είναι αυτό που εξοικονομεί χώρο ένα ανεστραμμένο φυτό εσωτερικού χώρου.

Πώς να μεγαλώσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου ανάποδα

Είτε ζείτε σε ένα στενό διαμέρισμα στούντιο είτε σε ένα ανακτορικό αρχοντικό, τα φυτά εσωτερικού χώρου [1] έχουν τη θέση τους. Είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος για να καθαρίσετε τον αέρα και να ομορφύνετε το περιβάλλον σας. Για τον προαναφερθέντα κάτοικο του διαμερίσματος, η ανάποδη καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου έχει ένα άλλο πλεονέκτημα – την εξοικονόμηση χώρου.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε φυτά εσωτερικού χώρου ανάποδα αγοράζοντας ζαρντινιέρες που είναι φτιαγμένες ειδικά για αυτήν την πρακτική ή μπορείτε να φορέσετε το DIY καπέλο σας και να φτιάξετε μόνοι σας μια ανεστραμμένη γλάστρα φυτών εσωτερικού χώρου.

 • Για να καλλιεργήσετε φυτά εσωτερικού χώρου ανάποδα, θα χρειαστείτε μια πλαστική γλάστρα (στη μικρή πλευρά για λόγους εξοικονόμησης βάρους και χώρου). Δεδομένου ότι το φυτό πρόκειται να αναπτυχθεί ανάποδα, θα χρειαστεί να κάνετε μια τρύπα στο κάτω μέρος για να το χωρέσετε. Ανοίξτε μια τρύπα στον πάτο της κατσαρόλας.
 • Χρησιμοποιήστε τον πάτο της κατσαρόλας ως οδηγό και κόψτε ένα κομμάτι φίλτρου κλιματιστικού για να χωρέσει. Διπλώστε αυτό το κομμάτι αφρού σε έναν κώνο και στη συνέχεια κόψτε την άκρη του κώνου για να κάνετε έναν κύκλο στο κέντρο. Κόψτε μια γραμμή ακτίνας στο φίλτρο στη συνέχεια.
 • Ανοίξτε δύο τρύπες για το σχοινί που κρέμεται στις αντίθετες πλευρές της κατσαρόλας. Κάντε τις τρύπες μισή ίντσα έως μία ίντσα (1 έως 2,5 cm). κάτω από την επάνω άκρη του δοχείου. Περάστε το σχοινί μέσα από τις τρύπες από το εξωτερικό προς το εσωτερικό. Δέστε έναν κόμπο μέσα στην κατσαρόλα για να στερεώσετε το σχοινί και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.
 • Αφαιρέστε το φυτό από τη γλάστρα και τοποθετήστε το στο νέο ανεστραμμένο δοχείο φυτών εσωτερικού χώρου, μέσα από την τρύπα που κόψατε στον πάτο της γλάστρας.
 • Πιέστε το φίλτρο αφρού γύρω από τους μίσχους του φυτού και πιέστε στο κάτω μέρος του ανεστραμμένου δοχείου φυτών εσωτερικού χώρου. Αυτό θα αποτρέψει τη διαρροή του εδάφους. Συμπληρώστε γύρω από τις ρίζες του φυτού, εάν χρειάζεται, με πρόσθετο χώμα που στραγγίζει καλά.
 • Τώρα είστε έτοιμοι να κρεμάσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας ανάποδα! Επιλέξτε ένα σημείο για να κρεμάσετε το ανεστραμμένο δοχείο φυτών εσωτερικού χώρου.

Ποτίστε και γονιμοποιήστε το φυτό από το πάνω άκρο της γλάστρας και αυτό είναι το μόνο που υπάρχει για την ανάποδη ανάπτυξη φυτών εσωτερικού χώρου!

Καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικούς χώρους: εκπληκτικά οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου

Εκτός από το να μπορούμε να εκτιμήσουμε την καθαρή οπτική ομορφιά της καλλιέργειας φυτών στα σπίτια και τα γραφεία μας, υπάρχει μια σειρά από οφέλη για την καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικούς χώρους. Γιατί λοιπόν τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι καλά για εμάς; Εδώ είναι μερικά εκπληκτικά οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου. 

Πώς ωφελούν τον άνθρωπο τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Γνωρίζατε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την υγρασία στον εσωτερικό μας αέρα; Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους από εμάς ζούμε σε πιο ξηρά κλίματα ή που έχουμε συστήματα θέρμανσης αέρα με αναγκαστική χρήση στα σπίτια μας. Τα φυτά εσωτερικού χώρου απελευθερώνουν υγρασία στον αέρα με μια διαδικασία που ονομάζεται διαπνοή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την υγρασία του εσωτερικού μας αέρα να παραμείνει σε υγιέστερο επίπεδο. Όσο περισσότερα φυτά έχετε ομαδοποιήσει, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η υγρασία σας. 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το «σύνδρομο του ασθενούς κτιρίου». Καθώς τα σπίτια και τα κτίρια γίνονται πιο ενεργειακά αποδοτικά, ο αέρας των εσωτερικών χώρων μας έχει γίνει πιο μολυσμένος. Πολλά κοινά έπιπλα και οικοδομικά υλικά εσωτερικού χώρου απελευθερώνουν μια ποικιλία τοξινών στον αέρα των εσωτερικών χώρων μας. Η NASA διεξήγαγε μια μελέτη που έδειξε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βοηθήσουν στη σημαντική μείωση των ρύπων του αέρα σε εσωτερικούς χώρους .

Το να έχουμε φυτά εσωτερικού χώρου γύρω μας μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους, γνωστό ως βιοφιλία [1] , και αυτό έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες. Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι η εργασία με την παρουσία φυτών αυξάνει πραγματικά τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους μας και μόνο με την παρουσία φυτών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση μέσα σε λίγα λεπτά. 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την εμφάνιση μούχλας και βακτηρίων. Τα φυτά μπορούν να τα απορροφήσουν μέσω των ριζών τους και ουσιαστικά να τα διασπάσουν. Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν τα σωματίδια ή τη σκόνη στον αέρα. Η προσθήκη φυτών σε ένα δωμάτιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των σωματιδίων ή της σκόνης στον αέρα έως και 20%.

Τέλος, η ύπαρξη φυτών σε ένα δωμάτιο μπορεί εκπληκτικά να βελτιώσει την ακουστική και να μειώσει τον θόρυβο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα φυτά μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο σε δωμάτια με πολλές σκληρές επιφάνειες. Παρείχαν παρόμοιο αποτέλεσμα με την προσθήκη χαλιού σε ένα δωμάτιο.

Ο αριθμός των πλεονεκτημάτων των φυτών εσωτερικού χώρου που προκύπτουν είναι πραγματικά αξιοσημείωτος και μόνο ένας ακόμη λόγος για να εκτιμήσετε ότι τα έχετε στο σπίτι σας!

Φυτά δοχείων ως δώρα: Δημιουργικές ιδέες για τύλιγμα φυτών σε γλάστρες

Το τύλιγμα φυτών σε γλάστρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά σε ένα δώρο κηπουρικής. Τα φυτά σε γλάστρες κάνουν υπέροχα δώρα για σχεδόν οποιονδήποτε, αλλά τα πλαστικά δοχεία και τα σελοφάν που αγοράζονται από το κατάστημα δεν διαθέτουν φαντασία. Γίνετε πιο γιορτινοί με αυτές τις ιδέες για το τύλιγμα και τη διακόσμηση του δώρου σας.

Δίνοντας δώρο φυτά σε δοχεία

Ένα φυτό είναι μια εξαιρετική ιδέα για δώρο και επίσης πολύπλευρη. Σχεδόν οποιοσδήποτε θα χαρεί να λάβει ένα φυτό εσωτερικού χώρου, ένα βότανο σε γλάστρα ή ένα φυτό που μπορεί να πάει στον κήπο. Ακόμη και οι φίλοι και η οικογένεια που δεν είναι κηπουροί μπορούν να απολαύσουν ένα φυτό σε γλάστρα.

Ένα φυτό με συσκευασία δώρου είναι ένα σπάνιο είδος δώρου που πραγματικά διαρκεί. Ανάλογα με τον τύπο του φυτού και τον τρόπο φροντίδας του, ένα φυτό που δίνεται σε ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να το κρατήσει για δεκαετίες. Επιλέξτε εύκολα φυτά για όσους δεν έχουν πράσινο αντίχειρα και κάτι σπάνιο για τους φίλους κηπουρούς που έχουν ήδη τα πάντα.

Πώς να τυλίξετε ένα φυτό σε γλάστρα

Θα μπορούσατε απλώς να δώσετε ένα φυτό δώρου καθώς προέρχεται από το κατάστημα ή το φυτώριο, αλλά το να τυλίξετε φυτά δεν είναι δύσκολο. Τυλίγοντάς το, κάνετε το δώρο λίγο πιο ιδιαίτερο, προσωπικό και γιορτινό. Ακολουθούν μερικές υπέροχες ιδέες για τη διακόσμηση και το τύλιγμα φυτών ως δώρα:

 • Τυλίξτε τη γλάστρα με ένα τμήμα λινάτσας και δέστε στη θέση της με μια σατέν ή δαντελένια κορδέλα για μια αντίθεση μεταξύ ρουστίκ και όμορφου.
 • Χρησιμοποιήστε υπολείμματα υφάσματος για να τυλίξετε το δοχείο με κορδέλα ή σπάγκο για να το συγκρατήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα λαστιχάκι για να στερεώσετε το ύφασμα στο πάνω μέρος της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, κυλήστε το ύφασμα και βάλτε το στο λαστιχάκι για να το κρύψετε.
 • Μια κάλτσα κάνει ένα υπέροχο περιτύλιγμα για ένα μικρό φυτό σε γλάστρα. Επιλέξτε ένα με διασκεδαστικό χρώμα ή σχέδιο και βάλτε την κατσαρόλα στην κάλτσα. Βάλτε το πάνω μέρος της κάλτσας στη γλάστρα και μετά γεμίστε με χώμα και το φυτό.
 • Χρησιμοποιήστε χαρτί περιτυλίγματος ή τετράγωνα χαρτί λευκώματος για να τυλίξετε μια κατσαρόλα. Στερεώστε το με ταινία.
 • Μια υπέροχη ιδέα για δώρα παππού και γιαγιάδων είναι να αφήσετε τα εγγόνια να διακοσμήσουν λευκό χαρτί κρεοπωλείου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το χαρτί για να τυλίξετε την κατσαρόλα.
 • Απελευθερώστε τον εσωτερικό σας καλλιτέχνη και χρησιμοποιήστε χρώματα για να διακοσμήσετε μια γλάστρα από τερακότα. 
 • Γίνετε δημιουργικοί και δημιουργήστε τους δικούς σας συνδυασμούς φυτών με συσκευασία δώρου ή ακόμα και προσθέστε τη δική σας μοναδική, διασκεδαστική ανατροπή.

Tagged in: