Τα πιο ασυνήθιστα φυτά εσωτερικού χώρου – Κορυφαία μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι Έχετε βαρεθεί τα ίδια παλιά φυτά εσωτερικού χώρου και ψάχνετε για μερικά πιο ασυνήθιστα φυτά εσωτερικού χώρου; Υπάρχουν αρκετές μοναδικές ποικιλίες φυτών εσωτερικού χώρου που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ενδιαφέροντα φυτά εσωτερικού χώρου για να αναπτυχθούν.

Τα πιο δημοφιλή μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου

Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά ενδιαφέροντα φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους:

Bromeliads

Οι βρωμέλιες [1] είναι μοναδικά και όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Στη φύση, τα περισσότερα βρωμέλια είναι επίφυτα [2] και έτσι αναπτύσσονται προσκολλημένα σε δέντρα και κλαδιά. Διαφέρουν γιατί έχουν ένα κεντρικό κύπελλο το οποίο πρέπει να κρατάτε γεμάτο με νερό. 

Στο σπίτι, θα πρέπει να δίνετε στις βρομέλιες σας τρεις έως τέσσερις ώρες ήλιο. Το μείγμα γλάστρας θα πρέπει να περιλαμβάνει πράγματα όπως μεγάλα κομμάτια φλοιού, έτσι ώστε το μέσο γλάστρας να έχει εξαιρετική αποστράγγιση. Μετά την ανθοφορία, το φυτό θα πεθάνει σιγά-σιγά αλλά θα παράγει κουτάβια [3] ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να τα μεγαλώνετε. Ένα από τα πιο κοινά βρωμέλια που καλλιεργούνται στο σπίτι είναι το φυτό άρτου [4] , ή Aechmea fasciata . Είναι επίσης γνωστό ως φυτό ασημένιο αγγείο.

Τα περισσότερα βρωμέλια είναι επίφυτα, αλλά ένα παράδειγμα βρωμλιάδας που αναπτύσσεται στο έδαφος είναι το φυτό ανανά. Μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε έναν ανανά κόβοντας την κορυφή του καρπού [5] . Αφήστε μόνο το φύλλωμα και περίπου μισή ίντσα (1 εκ.) από τα φρούτα. Αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα για μερικές μέρες. Στη συνέχεια ριζώστε το σε ένα βάζο με νερό. Στη συνέχεια, μπορείτε να το φυτέψετε στο χώμα όταν έχει ρίζες. 

Ένας άλλος τύπος βρωμυλάδας είναι το γένος Tillandsia , ή φυτά αέρα , που είναι συνήθως διαθέσιμα. 

παχύφυτα

Υπάρχει μια σειρά από χυμώδη φυτά που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια στο σπίτι, πολλά από τα οποία έχουν εξαιρετικά ασυνήθιστη εμφάνιση. Ένα παράδειγμα περιλαμβάνει εκείνα της οικογένειας Lithops [6] , γνωστά αλλιώς ως ζωντανές πέτρες ή βοτσαλωτά φυτά.

Στην ομάδα των παχύφυτων περιλαμβάνονται και οι κάκτοι. Αυτά, επίσης, έχουν πολλές μοναδικές και ενδιαφέρουσες ποικιλίες που μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Τόσο τα χυμώδη όσο και τα φυτά κάκτων ευδοκιμούν σε έντονο φως με λίγο νερό ή υγρασία. (Μερικά δημοφιλή μπορείτε να βρείτε παρακάτω.)

Άλλα ασυνήθιστα φυτά εσωτερικού χώρου

Το φυτό ελβετικού τυριού [7] , Monstera deliciosa , είναι ένα πολύ επιδεικτικό φυτό με διακοσμητικά φύλλα που μπορούν να φτάσουν τα 3 πόδια (91 εκ.) σε μήκος. Αναπτύσσεται καλά σε έμμεσο φως και του αρέσει να διατηρείται ζεστό. Φροντίστε να το κρατάτε ζεστό ακόμα και το χειμώνα.

Η φτέρη Staghorn είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα φτέρη που πωλείται συνήθως τοποθετημένη σε ένα κομμάτι ξύλο. Όπως υποδηλώνει το κοινό όνομα, τα φύλλα μοιάζουν με κέρατα ζώων. Ανήκει στο γένος Platycerium . Φροντίστε να μουλιάζετε τακτικά την τοποθετημένη φτέρη για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει αρκετή υγρασία. 

Ο κάκτος Zig-Zag είναι ένα ασυνήθιστο φυτό εσωτερικού χώρου με οδοντωτά φύλλα. Η βοτανική ονομασία αυτού του φυτού είναι Selenicereus anthonyanus . Παίρνει επίσης το όνομα fishbone cactus. Είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθεί και μπορεί να δώσει ροζ άνθη.  

Τα παχύφυτα τριαντάφυλλου [8] , ή Greenovia dodrentalis , κυριολεκτικά μοιάζουν με πράσινα τριαντάφυλλα! Είναι παχύφυτα, οπότε φροντίστε να παρέχετε την τυπική φροντίδα των παχύφυτων για να τα διατηρήσετε όμορφα. 

Το Euphorbia tirucalli «Firesticks» είναι ένα υπέροχο παχύφυτο που έχει ένα όμορφο κόκκινο χρώμα στο τέλος των κλαδιών. Είναι κοινώς γνωστός ως μολύβι κάκτος . 

Διάφορα Oxalis δημιουργούν ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα φυτά εσωτερικού χώρου. Αυτά είναι επίσης γνωστά ως φυτά τριφύλλου και μερικά έχουν εκπληκτικά μοβ ή μοβ φύλλα και λευκά ή ροζ άνθη. Προτιμούν να καλλιεργούνται σε υγρό έδαφος και μέτριο έως έντονο φως. 

Υπάρχουν πολλά ακόμη μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Κάποια άλλα περιλαμβάνουν:

 • Αλογοουρά παλάμη [9]
 • Ρεξ μπιγκόνιας [10]
 • Κορδόνι από μαργαριτάρια [11]
 • Ακάνθινο στέμμα [12]
 • Δέντρο χρημάτων Pachira [13]

Γιατί να μην προσπαθήσετε να καλλιεργήσετε μερικές από αυτές τις μοναδικές ποικιλίες φυτών εσωτερικού χώρου;

Φυτά εσωτερικού χώρου με δυτικό προσανατολισμό – Φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου με θέα στη δυτική πλευρά

Εάν έχετε φυτά που απαιτούν πιο έντονο φως, ένα παράθυρο με δυτικό προσανατολισμό είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα φυτά εσωτερικού χώρου σας. Τα δυτικά παράθυρα, γενικά, παρέχουν φωτεινότερο φως από τα παράθυρα με ανατολική όψη, αλλά λιγότερο από τα νότια. Υπάρχουν πολλές επιλογές για φυτά εσωτερικού χώρου για δυτικά παράθυρα, αλλά έχετε κατά νου ότι αυτά τα παράθυρα θα έχουν απογευματινό ήλιο που μπορεί να γίνει αρκετά ζεστό.

Επιπλέον, εάν έχετε φυτά που δεν τους αρέσουν ο πολύς άμεσος ήλιος, μπορείτε εύκολα να διαχέετε το φως στο δυτικό σας παράθυρο τραβώντας μια διάφανη κουρτίνα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι ένα πολύ ευέλικτο παράθυρο επειδή μπορείτε να καλλιεργήσετε μια μεγαλύτερη ποικιλία φυτών.

Φυτά εσωτερικού χώρου για δυτικά παράθυρα

Υπάρχουν πολλά υπέροχα φυτά για το δυτικό φως του παραθύρου που θα απολαύσουν τον απογευματινό άμεσο ήλιο και τις πιο ζεστές θερμοκρασίες. 

 • Jade – Τα φυτά νεφρίτη [1] είναι εξαιρετικές επιλογές επειδή θα ευδοκιμήσουν στο υψηλότερο φως που παρέχεται σε αυτήν την έκθεση. Αφήστε τα φυτά σας να στεγνώσουν πριν τα ποτίσετε ξανά καλά. 
 • Kalanchoe – Υπάρχουν πολλοί τύποι Kalanchoe [2] που θα ευδοκιμήσουν σε ένα δυτικό παράθυρο. Μερικά από αυτά θα ανθίσουν κιόλας. Οι Kalanchoes, όπως και οι νεφρίτες, είναι παχύφυτα, επομένως η τυπική φροντίδα των παχύφυτων είναι κατάλληλη.
 • Αλόη – Η αλόη [3] είναι επίσης υπέροχα παχύφυτα για αυτή την έκθεση. Έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι χρήσιμα για το τζελ που παράγουν στα φύλλα τους – εξαιρετικό για τα εγκαύματα του δέρματος. 
 • Croton – Πολλές ποικιλίες κρότων [4] είναι διαθέσιμες και χρειάζονται υψηλό φως για να αναδείξουν πραγματικά το εκπληκτικό χρώμα του φυλλώματος τους. 
 • Κάκτοι/παχύφυτα – Πολλοί κάκτοι και άλλα παχύφυτα όπως οι λιθόπιδες [5] , η αγαύη [6] , και οι κότες και οι νεοσσοί [7] (Sempervivum) θα ευδοκιμήσουν σε αυτή την έκθεση. 

Τα ανθοφόρα φυτά όπως τα γεράνια [8] είναι πολύ χαρούμενα ως φυτά εσωτερικού χώρου που βλέπουν δυτικά. Απλά φροντίστε να αφήσετε το χώμα να στεγνώσει λίγο πριν ποτίσετε ξανά. Πολλά ψηλότερα και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, όπως το πουλί του παραδείσου και τα δέντρα αβοκάντο, θα είναι επίσης χαρούμενα στις δυτικές εκθέσεις. 

Φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου με θέα στη Δύση

Αν και υπάρχουν πολλά φυτά για το φως του δυτικού παραθύρου, θα πρέπει να προσέχετε τα φυτά σας για τυχόν καύση. Εάν παρατηρήσετε κάποιο κάψιμο στο φύλλωμα, δοκιμάστε είτε να μετακινήσετε τα φυτά λίγο πιο πίσω είτε να χρησιμοποιήσετε μια διάφανη κουρτίνα για να διαχέετε το φως. Χρησιμοποιώντας μια κουρτίνα για τη διάχυση του φωτός, θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε μια ευρύτερη ποικιλία φυτών, εάν δεν θέλετε να τοποθετήσετε φυτά που αγαπούν τον ήλιο σε αυτήν την έκθεση στο παράθυρο. 

Εάν επιλέξετε να διαχέετε το φως με μια διάφανη κουρτίνα, μπορείτε να καταλήξετε να καλλιεργείτε φυτά που συνήθως τείνουν να αρέσουν καλύτερα τα ανατολικά παράθυρα. Αυτά περιλαμβάνουν φυτά που δεν τους αρέσει πολύ ο άμεσος ήλιος, συμπεριλαμβανομένων των φτέρων [9] και των fittonias [10] . 

Φυτά ανατολικού παραθύρου: Καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου σε παράθυρα με ανατολική όψη

Η έκθεση του παραθύρου σας είναι πολύ σημαντική όταν επιλέγετε ποια φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αναπτυχθούν εκεί. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά φυτά ανατολικού παραθύρου που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Τα ανατολικά παράθυρα θα έχουν συνήθως τον πιο ήπιο πρωινό ήλιο, αλλά στη συνέχεια θα έχουν έντονο έμμεσο φως όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αυτό είναι ιδανικό για μια μεγάλη ποικιλία φυτών!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν δημιουργούνται όλα τα παράθυρα ίσα. Το μέγεθος και ο τύπος του παραθύρου που έχετε, εκτός από τυχόν εμπόδια όπως δέντρα ή άλλα κτίρια, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα και την ποσότητα του φωτός που περνάει. Εάν η ανάπτυξη του φυτού σας είναι αδύναμη ή με ατράκτους, μετακινήστε το σε μια πιο φωτεινή τοποθεσία.

Φυτά εσωτερικού χώρου για φως ανατολικού παραθύρου

Υπάρχουν πολλά φυτά εσωτερικού χώρου για παράθυρα με ανατολικό προσανατολισμό. Οι εξαιρετικές επιλογές για ανθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου σε παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό περιλαμβάνουν:

 • Phalaenopsis – Οι ορχιδέες σκώρων [1] είναι από τις καλύτερες ορχιδέες εσωτερικού χώρου και μπορούν να διατηρηθούν ανθισμένες για πολλούς μήνες το χρόνο. Αυτά είναι επίφυτα και συνήθως καλλιεργούνται σε μείγμα φλοιού ή βρύα σφάγνου. 
 • Bromeliads – Διάφορες βρωμέλιες [2] ( Aechmea fasciata και Neoregelia) είναι εξαιρετικές επιλογές και έχουν όμορφη μορφή και εντυπωσιακά βράκτια λουλουδιών. 
 • Κυκλάμινο – Το κυκλάμινο [3] πωλείται συχνά ως εποχιακό φυτό, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί καλά στα ανατολικά παράθυρα. 
 • Streptocarpus – Γνωστός και ως primrose, ο Streptocarpus [4] ανθίζει ελεύθερα στα ανατολικά παράθυρα και διατίθεται σε ροζ, λευκά και λεβάντα χρωματιστά άνθη. 
 • Gesneriads – Οποιαδήποτε Gesneriad [5] θα ευδοκιμήσει σε παράθυρα με ανατολική όψη και θα παράγει πλήθος ανθοφοριών. Αυτές περιλαμβάνουν τις αφρικανικές βιολέτες [6] , την Episcia [7] και τη Sinningia [8] .

Μερικές εξαιρετικές επιλογές φυλλώματος για φυτά ανατολικού παραθύρου περιλαμβάνουν:

 • Φυτό από χυτοσίδηρο – Το φυτό από χυτοσίδηρο [9] ( Aspidistra elatior ) είναι ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με φύλλωμα που μπορεί να ανεχθεί αρκετή παραμέληση. 
 • Dieffenbachia – Το Dieffenbachia [10] , ή το αλμυρό ζαχαροκάλαμο, είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό εσωτερικού χώρου με φυλλώδη φύλλα και διατίθεται σε διάφορα μεγέθη. 
 • Φυτό παγώνι – Όπως πολλά είδη Calathea, το φυτό παγώνι [11] ( Calathea makoyana ) έχει φύλλα με όμορφα σχέδια. Φροντίστε να διατηρήσετε αυτό το φυτό σε πιο υγρό άκρο για καλύτερα αποτελέσματα. 
 • Το Philodendron – Heart leaf philodendron [12] ( Philodendron scandens ) είναι εύρωστος ορειβάτης, αλλά είναι πολύ δημοφιλές ως κρεμαστό φυτό. 
 • Monstera – Το ελβετικό τυροκομείο [13] ( Monstera deliciosa ) μπορεί να κάνει μια δραματική δήλωση αν έχετε το δωμάτιο. Προσοχή γιατί αυτά τα φυτά μπορούν γρήγορα να καταλάβουν τον χώρο σας!
 • Ο Πόθος – Πόθος [14] ( Epipremnum aureum ) είναι ένας εύκολος στην ανάπτυξη και πολλαπλασιασμός ορειβάτης που συνήθως καλλιεργείται ως κρεμαστό φυτό. 
 • Φυτό αράχνης – Το φυτό αράχνη [15] ( Chlorophytum comosum ) προσφέρει εύκολη ανάπτυξη, όμορφα τοξωτά διαφοροποιημένα φύλλα και νεογνά που πολλαπλασιάζονται εύκολα.
 • Φύλλο βιολιού σύκο – Φύλλο βιολιού σύκο [16] ( Ficus lyrata ) είναι ένα πιο λεπτεπίλεπτο φυτό για να αναπτυχθεί σε εσωτερικούς χώρους, αλλά ένα καλά αναπτυγμένο δείγμα κάνει μια αρκετά δραματική δήλωση.
 • Φτέρη Βοστώνης – Η φτέρη της Βοστώνης [17] ( Nephrolepsis exaltata ) είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά διατηρείτε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό για καλύτερα αποτελέσματα! Αυτό είναι το κλειδί για τις φτέρες. 

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε σε παράθυρα με ανατολικό προσανατολισμό. Υπάρχουν πολλά άλλα, οπότε πειραματιστείτε και δείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα!

Φυτά εσωτερικού χώρου για άμεσο φως: Διατήρηση φυτών εσωτερικού χώρου σε παράθυρο με νότιο προσανατολισμό

Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ηλιόλουστα παράθυρα με νότιο προσανατολισμό, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια ωραία ποικιλία φυτών εσωτερικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθοφόρων φυτών εσωτερικού χώρου που δεν θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε αλλού.   

Φυτά για παράθυρα με νότιο προσανατολισμό

Πολλοί άνθρωποι θα σοκαρίζονταν όταν μάθαιναν ότι η Sansevieria [1] είναι στην πραγματικότητα καλά φυτά εσωτερικού χώρου για άμεσο φως. Αυτά τα φυτά συνήθως χαρακτηρίζονται ως φυτά «χαμηλού φωτισμού», αλλά αυτό σημαίνει απλώς ότι ανέχονται χαμηλό φωτισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ΑΠΑΙΤΟΥΝ χαμηλό φωτισμό! Αυτά τα φυτά θα έχουν πιο έντονη ανάπτυξη στο άμεσο φως και μπορεί επίσης περιστασιακά να σας ανταμείψουν με ένα σπρέι αρωματικών λευκών λουλουδιών .

Πολλά παχύφυτα θα ευδοκιμήσουν ως φυτά εσωτερικού χώρου με παράθυρο με νότιο προσανατολισμό. Μεταξύ των κοινώς διαθέσιμων παχύφυτων που μπορείτε να καλλιεργήσετε εδώ περιλαμβάνουν:

 • Αλόη [2]
 • Echeveria [3]
 • Kalanchoe [4]
 • Φυτό νεφρίτη [5]
 • String of Pearls [6]
 • Lithops [7]

Πολλά Euphorbias [8] είναι διαθέσιμα και τα πηγαίνουν καλά σε συνθήκες έντονου φωτός, όπως το αφρικανικό δέντρο γάλακτος ( Euphorbia trigona ) και το αγκάθινο στέμμα ( Euphorbia milii ). Φυσικά, υπάρχουν πολλές περισσότερες ποικιλίες παχύφυτων και όλες θα αναπτυχθούν καλά σε παράθυρα με νότιο προσανατολισμό. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα παχύφυτα είναι ότι εάν δεν τους δώσετε αρκετό άμεσο ήλιο, θα εμφανίσουν αιτιολογία [9] . Αυτό σημαίνει απλώς ότι παράγουν ασθενέστερη, εκτεταμένη ανάπτυξη από ανεπαρκές φως. 

Πολλά είδη βοτάνων θα αναπτυχθούν καλά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Επιλέξτε δεντρολίβανο [10] , μαϊντανό [11] , σχοινόπρασο [12] , μέντα [13] και βασιλικό [14] ως καλούς υποψηφίους για καλλιέργεια σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για τη μαγειρική σας χρήση. 

Ανθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου για άμεσο φως

Ο ιβίσκος [15] είναι υπέροχα φυτά εσωτερικού χώρου σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό. Δεν μπορείτε να νικήσετε το floral show ενός ιβίσκου σε εσωτερικούς χώρους και τα λουλούδια έρχονται σε διάφορα χρώματα. Τσιμπώντας τα φυτά πίσω περιοδικά θα τα κρατήσει πιο θαμνώδη. Φροντίστε να λιπάνετε τακτικά τον ιβίσκο σας για την καλύτερη εμφάνιση των λουλουδιών και επιλέξτε ένα καλό λίπασμα ενίσχυσης άνθισης.

Μεταξύ άλλων ανθοφόρων φυτών εσωτερικού χώρου που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε ένα νότιο παράθυρο περιλαμβάνει το τολμηρό πουλί του παραδείσου [16] , με το μεγάλο φύλλωμα και τα εξωτικά λουλούδια του, και την αναρριχώμενη βουκαμβίλια [17] που μπορείτε να εκπαιδεύσετε για να μεγαλώσει γύρω από το παράθυρό σας. Οι βουκαμβίλιες παράγουν βράκτια λουλουδιών σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, κίτρινο, ροζ και μοβ. 

Οι γαρδένιες [18] είναι επίσης κατάλληλες για καλλιέργεια σε ένα νότιο παράθυρο, αλλά είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους από τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Απαιτούν άφθονη άμεση ηλιοφάνεια και υψηλή υγρασία για να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Τα υπέροχα αρωματικά λευκά άνθη τους ίσως αξίζουν την επιπλέον προσπάθεια.

Άλλα φυτά που θα ευδοκιμήσουν σε ένα παράθυρο νότιας έκθεσης περιλαμβάνουν:

 • Γεράνια [19]
 • Ορχιδέες [20]
 • Φυτό Χαβάης Ti [21]
 • Φυτά εσπεριδοειδών [22]
 • Κάκτος [23] (οι περισσότεροι τύποι)