Είναι όλα τα φυτά καλά δώρα – Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε δώρο φυτά Ένα από τα ωραιότερα και πιο μακροχρόνια δώρα είναι ένα φυτό. Τα φυτά προσθέτουν φυσική ομορφιά, συνδυάζονται με τα πάντα και βοηθούν ακόμη και στον καθαρισμό του αέρα. Δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για όλους, ωστόσο. Η εθιμοτυπία για τα δώρα των φυτών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ικανότητα φροντίδας του παραλήπτη, το ώριμο μέγεθος, πιθανές αλλεργίες, την τοξικότητα στα κατοικίδια και τα παιδιά και πολλά άλλα. Ορισμένα φυτά μπορεί να είναι ένας απόλυτος εφιάλτης, κάτι που θέλετε να αποφύγετε όταν δίνετε φυτά ως δώρα.

Θα εξετάσουμε ορισμένες σκέψεις δώρου φυτών, ώστε να μην κάνετε κατά λάθος μια γκάφα που θα μετανιώσετε.

Είναι όλα τα φυτά καλά δώρα;

Τα φυτά είναι ένα κλασικό δώρο [1] και κατάλληλο για πολλές περιστάσεις. Είτε πρόκειται για γενέθλια, επέτειο, αποφοίτηση ή ακόμα και για συμπάθεια, τα φυτά είναι ένα πολύτιμο δώρο. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε δώρο φυτά, όπως το μέγεθος, η ευκολία φροντίδας, κ.λπ. Δεν θέλετε να επιβαρύνετε κάποιον ή ένα φυτό που θα μπορούσε να αρρωστήσει κάποιον.

Ακόμα και ένα φυτικό καρύδι μπορεί να εκνευριστεί λίγο από ένα φυτό που ψηλώνει από την οροφή του ή παράγει άνθη με τόσο έντονη μυρωδιά που το αποτέλεσμα είναι το συνεχές φτέρνισμα. Πρέπει να γνωρίζετε το κοινό σας και πού θα αναπτυχθεί το φυτό και εάν υπάρχουν πιθανά προβλήματα.

Η πρώτη σκέψη είναι πού θα διαμένει το φυτό. Εάν το άτομο βρίσκεται στο νοσοκομείο, ενδέχεται να μην του επιτραπεί να έχει ορισμένα φυτά στο δωμάτιο. Επίσης, όταν αποφορτιστεί, είναι ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να παρασυρθεί.

Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των φυτών εσωτερικού χώρου . Το να δίνεις σε κάποιον έναν κάκτο [2] που ζει σε ένα πολύ υγρό σπίτι είναι σαν να του δίνεις ένα άδειο δοχείο. Ομοίως, το να δώσουμε ένα νάνο εσπεριδοειδών σε κάποιον που έχει περιορισμένο νότιο φως αποτελεί θανατική ποινή για το φυτό.

Το να δίνετε φυτά ως δώρα θα πρέπει να φέρνει χαρά και όχι απογοήτευση και απογοήτευση. Επιλέξτε αυτά που θα ταιριάζουν με επιτυχία στο περιβάλλον του σπιτιού.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε δώρο φυτά

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα δώρου φυτών είναι το μέγεθος. Ελέγξτε το ώριμο μέγεθος του φυτού και βεβαιωθείτε ότι θα ταιριάζει άνετα στο σπίτι. Η φροντίδα είναι άλλο θέμα. Εάν δίνετε σε έναν αρχάριο, για παράδειγμα, επιλέξτε ένα φυτό που είναι εύκολο να αναπτυχθεί και είναι αλάνθαστο, ώστε η πρώτη του εμπειρία να μην είναι αρνητική.

Ορισμένες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κάκτοι και παχύφυτα [2]
 • Κισσός [3]
 • Πόθος [4]
 • Φυτό φιδιού [5]

Αξιολογήστε επίσης το φως και την υγρασία. Εάν δίνετε ένα φυτό που ανθίζει, αποφύγετε λουλούδια σε μισητές αποχρώσεις και αυτά με μεθυστικά αρώματα, ειδικά αν κάποιος είναι αλλεργικός.

Επιλέξτε φυτά φιλικά προς τα κατοικίδια και τα παιδιά που είναι μη τοξικά όπως:

 • Αφρικανική βιολέτα [6]
 • Χριστουγεννιάτικος κάκτος [7]
 • Εργοστάσιο αέρα [8]
 • Φυτό φιλίας [9]

Για κάποιον που του αρέσει να μαγειρεύει, μια σύνθεση σε γλάστρα με βότανα [10] θα ήταν ιδανική και είναι επίσης ασφαλής να έχει γύρω από ζώα και παιδιά. Ένα δοχείο με διάφορα χόρτα [11] είναι επίσης μη τοξικό και χρήσιμο δώρο. Άλλες ιδέες είναι ένας μίνι κήπος σάλσα [12] , τεράριουμ [13] , ή φυτό επιτοίχια όπως η φτέρη σταγκόρν [14] .

Ζωντανά φυτά στο κέντρο: Μάθετε πώς να μεγαλώσετε ένα ζωντανό κεντρικό κομμάτι

Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου ως κεντρικό στοιχείο. Το κεντρικό κομμάτι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τα κομμένα λουλούδια και μπορεί να προσφέρει ένα ενδιαφέρον κομμάτι συνομιλίας στο τραπέζι του δείπνου. Τι είναι ένα ζωντανό κεντρικό κομμάτι; Είναι ένα κεντρικό στοιχείο για το τραπέζι σας που χρησιμοποιεί ζωντανά φυτά που εμφανίζονται με ενδιαφέροντα τρόπο, αντί να έχετε απλώς κομμένα λουλούδια στο τραπέζι.

Πώς να μεγαλώσετε ένα ζωντανό κεντρικό κομμάτι

Το να μεγαλώσεις ένα κεντρικό κομμάτι δεν είναι και τόσο δύσκολο. Απαιτεί λίγο χρόνο και δημιουργικότητα. Υπάρχουν πολλά ζωντανά κεντρικά φυτά που μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε. Η φαντασία σας είναι το όριο! Εδώ είναι μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε.

Ζωντανά κεντρικά με φυτά σε γλάστρες

Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε ένα όμορφο ζωντανό κεντρικό κομμάτι είναι να διακοσμήσετε γλάστρες από τερακότα και να γλιστρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας ή να φυτέψετε απευθείας στη γλάστρα. Απλώς περάστε ένα λευκό χρώμα με βάση το νερό (λάτεξ) σε όλο το εξωτερικό της γλάστρας και περάστε το εσωτερικό του χείλους. 

Όσο το χρώμα είναι ακόμα υγρό, κυλήστε την κατσαρόλα σε ένα δοχείο που έχει διακοσμητική άμμο. Χρησιμοποιήστε απλή φυσική άμμο ή έγχρωμη άμμο – ό,τι ταιριάζει στο γούστο σας. Το εξωτερικό της γλάστρας σας θα έχει τότε μια ωραία υφή. Τοποθετήστε οποιοδήποτε φυτό εσωτερικού χώρου που σας αρέσει και ομαδοποιήστε 3 φυτά στο κέντρο του τραπεζιού σας ως κεντρικό στοιχείο. Αν θέλετε, τοποθετήστε κεριά ανάμεσα στις γλάστρες για επιπλέον ενδιαφέρον.

Φυτά όπως οι φτέρες της παρθενικής τρίχας θα έκαναν μια ωραία αντίθεση με την τραχιά υφή των γλαστρών με το εξωτερικό της άμμου. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φυτό εσωτερικού χώρου που ταιριάζει στην περίσταση ή το θέμα σας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτά τα κεντρικά κομμάτια εκ των προτέρων και να τα διατηρήσετε να μεγαλώνουν στα παράθυρά σας και στη συνέχεια να τα μετακινήσετε στο τραπέζι όταν έρθει η ώρα να διασκεδάσετε. 

Living Centralpieces με Ξύλο

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα όμορφο ζωντανό κεντρικό κομμάτι χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι παρασυρόμενου ξύλου ή μερικώς κούφιο κορμού. Επενδύστε το κάτω μέρος του κούφιου κορμού ή τις γωνίες του παρασυρόμενου ξύλου με βρεγμένο βρύα σφάγνου . Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα χώματος. 

Στη συνέχεια, επιλέξτε οποιοδήποτε ζωντανό κεντρικό φυτό θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας, αλλά φυτά όπως το rhipsalis [1] , τα διάφορα παχύφυτα [2] (συμπεριλαμβανομένων των υστερούντων φυτών) και τα αερόφυτα θα έκαναν όμορφες επιλογές. Βγάλτε τα φυτά από τις γλάστρες τους, χαλαρώστε το χώμα και τοποθετήστε τα στο στρώμα χώματος που τοποθετήσατε στο ξύλο. 

Προσθέστε περισσότερο βρεγμένο βρύα σφάγνου για να καλύψετε την επιφάνεια του εδάφους. Μπορείτε επίσης να πάρετε μικρά κομμάτια από σουβλάκια από μπαμπού για να εμφανίσετε Tillandsias (αερόφυτα). Τυλίξτε ένα εύκαμπτο σύρμα γύρω από τη βάση κάθε Tillandsia και επίσης γύρω από το σουβλάκι από μπαμπού. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σουβλάκι όπου θέλετε μέσα στα βρύα στο κεντρικό κομμάτι του διαβίωσής σας.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός ζωντανού κεντρικού αντικειμένου είναι ένας διασκεδαστικός και δημιουργικός τρόπος για να εμφανίσετε τα φυτά σας και πολύ πιο ενδιαφέρον από το να τοποθετείτε απλά κομμένα λουλούδια στο τραπέζι του δείπνου σας. 

Φροντίδα για κρεμαστό καλάθι εσωτερικού χώρου: Πώς να κρατήσετε κρεμαστά φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου με κρεμαστό καλάθι δημιουργούν ομορφιά, ενδιαφέρον, χρώμα και μια αίσθηση γαλήνης και χαλάρωσης στο περιβάλλον του σπιτιού – όταν τα φυτά είναι υγιή. Τα κρεμαστά καλάθια εσωτερικών χώρων δεν είναι τόσο όμορφα όταν τα φυτά μέσα τους είναι κατάφυτα, μπερδεμένα, ακατάστατα ή μισοπεθαμένα. Πώς φροντίζετε τα κρεμασμένα φυτά εσωτερικού χώρου στο καλάθι; Διαβάστε παρακάτω για συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα του κρεμαστού καλαθιού εσωτερικού χώρου για να διατηρήσετε τα φυτά σας πράσινα, υγιή και όμορφα.

Κρεμαστά καλάθια καλλιέργειας στο εσωτερικό

Τα κρεμαστά φυτά εσωτερικού χώρου γεμάτα με υγρό μείγμα γλάστρας τείνουν να είναι βαριά, ειδικά αν τα δοχεία είναι πήλινα ή κεραμικά. Βεβαιωθείτε ότι τα κρεμαστά καλάθια στο σπίτι είναι στερεωμένα με ασφάλεια σε καρφιά τοίχου ή δοκάρια οροφής. Εάν ανησυχείτε ότι η γλάστρα είναι ακόμα πολύ βαριά, μπορείτε να αναμίξετε το χώμα της γλάστρας με περλίτη , που βελτιώνει επίσης τις συνθήκες αποστράγγισης. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η βελτιωμένη αποστράγγιση σημαίνει πιο συχνό πότισμα.

Τοποθετήστε τα κρεμαστά φυτά εσωτερικού χώρου όπου έχουν αρκετό φως, το οποίο εξαρτάται από τις ανάγκες του φυτού. Τα φυτά που δεν λαμβάνουν αρκετό φως μπορεί να εμφανίζουν κακή ανάπτυξη, μικρά φύλλα, μακριά και λεπτά στελέχη ή χλωμό χρώμα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα φυτά θα καούν σε έντονο, άμεσο ηλιακό φως. Το υπερβολικό φως απεικονίζεται γενικά από ανοιχτό πράσινο ή λευκό φύλλα, φύλλα με καφέ ή κίτρινες άκρες ή μαρασμό που προκαλείται από υπερβολική θερμότητα και ξηρό έδαφος.

Το πότισμα των φυτών εσωτερικού χώρου με κρεμαστό καλάθι είναι το πιο δύσκολο μέρος της καλλιέργειας κρεμαστό καλάθι μέσα. Επενδύστε σε ένα ποτιστήρι με μακρύ λαιμό και κρατήστε πρόχειρο ένα σκαμπό ή μια σκάλα. Μπορείτε επίσης να ποτίζετε το φυτό στο νεροχύτη ή στο ντους. Θυμηθείτε ότι τα κρεμαστά καλάθια στο σπίτι στεγνώνουν πιο γρήγορα επειδή ο αέρας είναι πιο ζεστός και στεγνώνει κοντά στην οροφή. Εάν δεν είστε βέβαιοι αν είναι ώρα για πότισμα, βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα και ποτίστε την επάνω ίντσα (2,5 εκ.) εάν το μείγμα γλάστρας φαίνεται στεγνό. Φροντίστε επίσης να ποτίζετε εάν το φυτό αρχίσει να μαραίνεται.

Λιπαίνετε τακτικά τα κρεμαστά φυτά, αλλά μόνο όταν το έδαφος είναι υγρό. Η λίπανση όταν το μείγμα γλάστρας είναι στεγνό μπορεί να κάψει τα φυτά γρήγορα και σοβαρά. Παρακολουθήστε προσεκτικά τα φυτά σας και παρέχετε συντήρηση [1] όσο χρειάζεται για να διατηρούνται υγιή και να δείχνουν την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Κόβετε τακτικά τα νεκρά φύλλα και μειώνετε την παράξενη ή αντιαισθητική ανάπτυξη.

Πρέπει να διαχωρίσετε φυτά εσωτερικού χώρου – Πότε και πώς να βάλετε σε καραντίνα ένα φυτό εσωτερικού χώρου

Τι σημαίνει όταν ακούτε ότι πρέπει να βάζετε νέα φυτά εσωτερικού χώρου σε καραντίνα; Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την ιταλική λέξη «quarantina», που σημαίνει σαράντα ημέρες. Θέτοντας σε καραντίνα τα νέα σας φυτά εσωτερικού χώρου για 40 ημέρες, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο εξάπλωσης παρασίτων και ασθενειών στα άλλα φυτά σας.

Πότε να βάλετε σε καραντίνα τα φυτά εσωτερικού χώρου

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που πρέπει να κρατήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου χωριστά και να τα βάλετε σε καραντίνα:

 • Κάθε φορά που φέρνετε στο σπίτι ένα νέο φυτό από ένα φυτώριο
 • Κάθε φορά που φέρνετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας αφού βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού
 • Κάθε φορά που εντοπίζετε παράσιτα ή ασθένειες στα τρέχοντα φυτά εσωτερικού χώρου σας

Εάν διαχωρίσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου βάζοντάς τα σε καραντίνα, θα γλιτώσετε από πολλή δουλειά και πονοκεφάλους στο μέλλον.

Πώς να βάλετε σε καραντίνα ένα φυτό εσωτερικού χώρου

Πριν βάλετε πραγματικά σε καραντίνα ένα φυτό, μπορείτε να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψετε την εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών:

 • Επιθεωρήστε σχολαστικά όλα τα μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των κάτω πλευρών των φύλλων, των μασχάλων των φύλλων, των μίσχων και του εδάφους, για τυχόν σημάδια παρασίτων ή ασθένειας. 
 • Ψεκάστε ελαφρά το φυτό σας με σαπουνόνερο ή εντομοκτόνο σαπούνι [1] .
 • Βγάλτε το φυτό σας από τη γλάστρα και επιθεωρήστε για τυχόν παράσιτα, ασθένειες ή οτιδήποτε ασυνήθιστο. Στη συνέχεια μεταφέρετε ξανά χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο χώμα [2] . 

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να βάλετε τα φυτά σας σε καραντίνα. Θα πρέπει να τοποθετήσετε το νέο σας φυτό σε ξεχωριστό δωμάτιο, μακριά από άλλα φυτά για μια περίοδο περίπου 40 ημερών. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο που θα επιλέξετε δεν έχει φυτά μέσα. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης παρασίτων και ασθενειών.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να βάλετε σε καραντίνα και να χωρίσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου τοποθετώντας τα σε μια πλαστική σακούλα. Βεβαιωθείτε ότι είναι μια διάφανη πλαστική σακούλα και κρατήστε την μακριά από τον άμεσο ήλιο για να μην μαγειρέψετε τα φυτά σας. 

Όταν τελειώσετε με την καραντίνα των φυτών εσωτερικού χώρου σας

Αφού τελειώσει η περίοδος καραντίνας, επιθεωρήστε ξανά τα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως περιγράφηκε προηγουμένως. Εάν ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία, θα ελαχιστοποιήσετε σημαντικά την εμφάνιση παρασίτων όπως τα ακάρεα της αράχνης [3] , οι αλευρώδεις [4] , οι θρίπες [5] , τα λέπια [6] , οι σκνίπες από μύκητες [7] και άλλα παράσιτα. Θα έχετε κάνει επίσης πολύ δρόμο για να ελαχιστοποιήσετε ασθένειες όπως το ωίδιο [8] και άλλες.

Ως έσχατη λύση, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με παράσιτα, μπορείτε πρώτα να δοκιμάσετε ασφαλέστερες μεθόδους καταπολέμησης των παρασίτων, όπως εντομοκτόνα σαπούνια και λάδι κηπευτικών. Υπάρχουν ακόμη και συστηματικά εντομοκτόνα φυτών εσωτερικού χώρου που είναι ακίνδυνα για το φυτό αλλά βοηθούν με παράσιτα όπως τα λέπια και οι αφίδες [9] . Το Gnatrol είναι ένα καλό, ασφαλέστερο προϊόν για σκνίπες από μύκητες.

Tagged in: